Tradiční český výrobce prstenů

Úvod

Diamant

 je téměř nejtvrdší známý přírodní minerál a jedna z nejtvrdších látek vůbec. Jedná se o krystalickou formu uhlíku C. Typický je vypouklý a vzácně až kulovitý tvar krystalů. Diamanty často tvoří soustavy krystalů.

Pro použití ve šperku je nejoblíbenější výbrus nazývaný briliantový.

Diamanty jsou hodnoceny a oceňovány podle 4 parametrů, které jsou udávány zkratkou 4C .

Hmotnost - carat

Hmotnost diamantů se udává v karátech. Metrický karát (Carat) je definován jako 0,2 g a značí se ct. Diamant o hmotnosti 1 g má tedy 5 karátů. Diamanty v běžně prodávaných špercích mají obvykle hmotnost v setinách, desetinách až jednotkách karátů.

Barva - colour

Chemicky čistý a perfektní diamant je dokonale čirý bez odstínů nebo zabarvení. Barva diamantů může být způsobena chemickou nečistotou nebo strukturálními kazy v krystalové mřížce. Sytost a barva odstínu může zvýšit i snížit cenu diamantu. Například čiré diamanty s odstínem žluté nebo hnědé jsou většinou levnější, zatímco růžové, červené, sytě žluté nebo modré diamanty jsou velmi ceněny. Proto se také někdy provádí umělá změna barvy diamantů fyzikálními procesy, jako je ozařování nebo žíhání za vysokého tlaku a teploty.

Čistota - clarity

Čistotou se míní míra vnitřních defektů. Můžou to být třeba krystaly cizího materiálu, nezkrystalizovaný uhlík nebo malé praskliny. Pouze asi 20 procent vytěžených diamantů má dostatečnou čistotu na to, aby mohly být užity v klenotnictví. 

Brus - cut

Broušení diamantů je umění i věda v tom jak vytvořit drahokam z hrubého diamantu. Často je zaměňován brus s tvarem briliantů. Techniky broušení diamantu jsou zlepšovány stovky let. Moderní kruhový briliant má nejméně 57 facet (vybroušených plošek). Většina operací při broušení menších diamantů je více méně zautomatizována.